pühapäev, 26. mai 2024

Mida teha lastega Trondheimis?

 Võtsime väikse linnapuhkuse koos noormehega sõprade juures Norras. Täpsemalt imearmsas Tartu hõngulises linnas nimega Trondheim. Linnake ise on inimeste arvult vist kolmandal kohal peale Oslot ja Bergenit. Kui pindalalt vaadata siis vist neljandal kohal aga mis seal ikka statistikat taga ajada. Nagu Tartu puhulgi, siin on imeline puitarhitektuur ja NTNU ehk Norra teadus ja tehnoloogia ülikool. Ja eks see viimane ole ka süüdi selles miks ma ikka ja jälle sellesse linna oma tee tagasi leian. 

Sel korral aga soovisin 4 päeva jooksul tutvustada oma pojale seda imelist mõnusta linnakest. Ja programm sai meil järgmine.

1. Nidaros katedraal, selleta ei saa üle ega ümber ning seetõttu oli see ka meie esimene peatus. 120 NOKi oli täiskasvanu pilet. Meie ostsime kombi pileti, mis sisaldas ka Archbishopi paleed ja Norra kroonijuveelide muuseumi. Viimaseid soovisime me tõesti näha, sest polnud kunagi varem seal ka ise käinud. Kahjuks selles muuseumis fotosid teha ei saanud. Kuna iga muuseumi pilet maksis 120 NOKi aga kombi pilet 240, siis selle Archbishopi palee ehk kunagine kuninga palee saime me nagu kauba peale. Kui just väga vanadest kividest huvitatud ei ole siis võib selle vabalt vahele jätta. Kuigi peab ütlema, et nad näitasid seal väga head filmi katedraali kohta aga jällegi see pole eriti lastele. Selles Archbishopi palees oli veel 1 eraldiseisev muuseum aga selleks päevaks oli meie muuseumide norm igati ületatud.

Nidaros Dome on Norra kuningriigi troonimis kirik. Momendil renoveeriti nn kuninglikku väravat. Mmmm...huvitav, kas vaikselt oodatakse uue kuninga kroonimist?!?

Nidaros Dome
Nidaros Dome - see foto on eelmise aasta jaanuarikuisest reisist. Neil ikka nii hullusti mai kuu ilmadega ikka ka ei ole. 😅
Nidaros Dome
Nidaros Dome

Nidaros Dome
Nidaros Dome

Nidaros Dome
Nidaros Dome: neil oli väga äge video kirikus kus all jooksis ajatelg ning näitas kuidas kirik ajas muutunud on

2. Minu lemmikvaade (link viib IG reelsile) koos Trondheimi vana sillaga. No seda võiksin ma iga päev käija vaatamas. Ning väike vanalinna tuur on alati teretulnud.

Trondheim
Trondheim

Trondheim
Trondheim - no kas pole mitte IMELINE

Mõned pildid on eelmise aasta jaanuarikuisest kiirvisiidist Trondheimi kui mu sõbrannal oli suur juubelipidu. Sest selle imelise vaate peab ikka iga kord üle kaema.

Trondheim
Trondheim

Trondheim
Trondheim

3. Sverresborg Trøndelag Folk Museum ehk meie mõistes Vabaõhumuuseum (link viib IG reelsile). Minule isiklikult vägagi meeldis aga poiss väsis ära selle kuuma ilmaga. Meil samasugune ilus soojalaine nagu Eestiski momendil. Huvitav oli ka see, et muuseum on avatud ainult 10/11-15ni. Eestlane pole nii lühida avamise ajaga harjunud 😆, aga saame ka sellega hakkama. Meie käisime nädala sees ning turismihooaja väliselt seega lastele seal midagi väga ei toimunud. Oli 1 lasteaiarühm, kellel oli väga tore programm tellitud kus õpiti mõõgavõitlust puidust mõõkadega, vibulaskmist ja vermiti münte. Kahjuks neid ajsu niisama teha ei saanud. Eks ka see fakt psühholoogiliselt väsitas meie pisikest reisilist. Peale sellist väikest jalutuskäiku suundus enamus seltskonnast koju raamatut lugema ja puhkama aga mina pidin ikkagi veel linnavahele jalutama saama 🙈 No nii väga meeldib mulle see linnake. "Kodus" avastasin, et terve see 2 tundi on mu poeg lugenud oma esimest inglise keelset raamatut. No mu silmad pidid peakolust välja kukkuma ja ise meelemärkuse kaotama. Minu poeg kes eesti keelset raamatut suudab suure sundimise peale korraga 3 lehte lugeda ja siis on vaja süüa, juua, pissile, puhata ja veel 110 muud jokutamise meetodit võetakse ette. USKUMATU. Aga samas ma olen ka niiiii niii rahul. See reis tasus ennast 100ga ära. Etteruttavalt võin öelda, et selle 4 päevaga luges ta 2 lihtsamat inglise keelset raamatut läbi. 

Sverresborg Trøndelag Folk Museum
 Sverresborg Trøndelag Folk Museum

Igaks juhuks panen need ka siia kirja koos linkidega ehk on kellegil ka vaja soovitusi kuidas oma poisse lugema saada. No ja kes meid teavad-tunnevad saavad ka meie käest neid raamatuid laenata.

Dog Man and Cat Kid see on koomiks ning selles Dog Man sarjas on rohkem kui 1 raamat.

Teine grammike raskem raamat juba oli DIARY of a Wimpy Kid ja ka selles seerias on meeletult raamatuid. Diary of a Wimpy Kid Box tuleb mingis versioonis meile varsti koju.

Trondheim
Lugemishulluses noormees

Trondheim
Lugemishulluses noormees

4. Järgmine peatus Rockheim ehk siis otsetõlkes RokkiKodu. Interaktiivne muusikamuuseum. Lastel oli huvitav ja said seigelda aga ma ei ole kindel kas seda uuesti teeks.
5. Kohe Rockheim´i vahetus läheduses asus suur ujulakompleks Pirbadet ning ülejäänud päeva veetsime seal. Kella 18ks olid lapsed omadega juba täitsa läbi. 😂 Selline Kalevi Spa stiilis rajatis kuid pindalalt tunduvalt suurem. Neil oli ka nn täiskasvatute osa, kus siis asusid mõned saunad. Eestlane on aga kindlasti ära rikutud meie uhkete ja ilusate Spade ja saunadega. Kuid lastele piisas ka sellest küll ja veelgi.

6. Pühapäeva õhtul oli meie lend tagasi aga see tähendas, et hommikul saab veel ju ühe muuseumi ette võtta 😂🙊 Trondheim Science Center ehk Vitensenteret. Hiljem osutus see meie kõigi lemmikuks! Seal oli kõik interaktiivne. Põhimõtteliselt oli tegu suure laste mängutoaga kus kõik asjad olid kuidagi teadusega seotud. Samuti oli neil väga äge Planetaariumi nimeline kino kuid suureks kurvastuseks oli see ainult norra keeles ning loomulikult oli meie poisil igav. Kuid mulle meeldis ka see osa. Me käisime vahepeal majast väljas lõunal ja siis läksime veel tagasi, sest lapsed tahtsid veel mingeid asju seal katsetada. Uskumatu, muuseum kuhu tahavad lapsed tagasi minna. Osatakse ikka asju ehitada.


Õhtuti seletati meile loomulikult ka erinevaid trolle ja näidati raamatuid nende lengendidest. 

Päris loodusesse ja metsa me sel korral matkale ei jõudnudki.

Meie sealoleku päevadel ei möödunud ühtegi päeva ilma, et oleks mõnd neidu kohalikes rahvariietes näinud. Kohalikud rahvariided olid iga päev meil päris elus olemas ja ei pidanudki muuseumi neid vaatama minema. NIIIII ÄGE. Norra rahvariideid kutsutakse bunad/bunader. Nagu juuresolevalt lingilt võib näha, siis suhteliselt mitmete riietuste juures võib ka meie rahvariitele paralleele tuua. Tundub, et omal ajal oli seda reisimist ja suhtlemist ikka rohkem kui tänapäeval me seda uskuda/tõestada oskame. Ei usu et tegu kokkusattumustega. 

Lõpuks selgus ka tõsiasi, miks neid rahvariideid nii palju linnapildis oli - koolilõpuriided on rahvariided. Vot see oleks küll üks asi mis võiks Eestis kanda kinnitada. 

Kusjuures, selles imelises linnakeses jäi mulle lausa 2 poodi silma, kus müüdi rahvariideid. 1 neist oli Husfliden kauplus, kelle link mul ka üleval pool ära toodud ning kus kaupluses mul ka endal õnnestus käija, sest kohalik Made in Norway disain ja suveniirid tuli ju üle vaadata. 

Norra suveniiri eks neid ole igasuguseid ja seinast seina. Kallimate asjade hulka kuulub kindlasti matkariietus ja Norra erinevad kunudmid. Ah jaa, olgu veel öeldud, et minu arvates on Norra Rahvussport KUDUMINE. Sellist kudumismaanijat ei ole ma veel kusagil mujal kohanud. Ja see on ka nii äge. Meie pere saab ka oma kudumid Norrast kingitusteks erinevatel tähtpäevadel 💓

Sel korral sai kaasa ostetud vaalalihast suitsuvorsti. Silma ja hinge jäid ka Røros Tweed tekid ja pleedid kuid momendil ei ole meil neid vaja, seega jäid ka ostmata. Noormees saatis koju postkaardi, see on meie väike peretraditsioon, et igalt reisilt saata kas koju või siis mõnele sugulasele/sõbrale vana kombe kohaselt tuvipostiga postkaart - selline käsitsi ise kirjutatud ja postmargiga.😅

Ja siis kogemata avastasin ühe imelise pisikese suveniirpoekese nimega SUKKER Design (link on nende norra keelsele webilehele), nad on ka IGs leitavad.

SUKKER Design
SUKKER Design

SUKKER Design
SUKKER Design

Seda peavad hobikorras mitu kohalikku, see tähendab siis Trondheimi, kunstnikku ja käsitöölist. Kauplus on avatud ainult reedel, laupäeval ja pühapäeval, sest neil on päris töö kaa. Ning igal inimesel on oma valdkond, milliseid töid ta teeb. Sel päeval kui mina sinna sattusin oli tähtede poolt mulle müüjaks sattunud inimene, kelle õmblustooted olid poes müügil. 

Ja nüüd raamatuid lugema 😆

Paar fotot veel lõpetuseks...no lihtsalt nii ilus on see linnake.

Trondheim
Trondheim

Trondheim
Trondheim

Trondheim
Trondheim eelmise aasta jaanuaris

P.S. Terve tänase päeva kui olen postitust kirjutanud ja fotosid lisanud, siis see Blogger on siin jukerdanud ning ei lase fotosid õigesse kohta panna ega ka neid suuremaks teha. Ei tea kas internet sai täis? 😂😂😂