esmaspäev, 18. märts 2024

Pisa ja piisad.

Kevadeti on vihm tavaline ja ega me lootnudki sellest vihmast ja halvast ilmast pääseda...positiivne on see, et Cinque Terre saime eile tehtud ja ilma vihmata.

Täna on siis vihma päev

Tänu "imelisele" ilmale sai tänasesse päeva tehtud hulgaliselt muutuseid. Aga alustame alguses...

Tänu hooajavälisele ajale ja kohutavale vihmale saime mõnusa parkla põhimõtteliselt kohe Porta Nuova juurde. 2h parkimist 10,50 ning sel väga mõnusad parkimisautomaadid kus saad oma asjad kiirelt ise korda ajada. Kuigi tipphooajal saab seal kindlasti korralik järjekord olema.

Kuna mina olen varem Pisas käinud ning tornis roninud ja minu sõbranna ei olnud huvitatud torni ronimisest ega muudesse kohtadesse sisse minemisest siis kõndisime õues ja vaatasime niisama. Ma arvan, et mu sõbrannal on ikka veel trauma sellest Vatikani päevast meie eelmise aasta Rooma reisist. 🙈🙊 Aga üldine hinnakiri siis oli järgmine: 20 eurot torni külastus; kogu kompleks ilma tornita 10 eurot ning kõik koos 27 eurot. Seega kui maksad 27 eurot, siis oleks tegevust terveks päevaks.

Väikse jalutuskäigu kaugusel Pisa tornist ja katedraalist asub Botaanikaaed ning esialgu oli ka see meie nimekirjas kuid vihmaga otsustasime hoopis külastada neid nahapoode mis teepeale jäid. Sai vahepeal kuiva ruumi ja no see kottide ostmine oli meil niikuinii nimekirjas. Minu eelmine Napolist ostetud kott, mis aastaid mind saatnud nii suvel kui ka talvel lagunes paar kuud tagasi ära. Seega oligi viimane aeg uus osta või siis ka 2. Kahepeale kokku ostsime aga 4 🙊

Kuna mulle kui insenerile on see Pisa torni lugu olnud huvitav, siis panen ka siia natuke pikemalt kirja lühikese kokkuvõtte.

Pisa torni ehitust alustati 1173 aastal ning ehitati 3s etapis ning pea 200 aastat. Torni vajumist hakati märkama juba ehituse käigus kui oldi jõutud 2. korruseni. Põhjuseks pehme ja ebastabiilne pinnas, mis raskuse all vajuma hakkas. 1178 ehitus peatus. Itaalias olid sel ajal linnriigid mis omavahel koguaeg võistlesid  ja sõdisid. Paus ehituses kestis umbes 100 aastat. Teine faas ehitust algas 1272 ning see pea 100 aastane paus aitas maapinnal torni all tiheneda. Ning ehitajad proovisid erinevate meetoditega, senist kallet kompenseerida. 1278 aastaks oli ka teine ehitusetapp lõppenud ning arhitektide poolt kasutatud erinevad võtted polnud aidanud kallet vähendada. 1319 ehitati 7. korrus. 1372 lisati kellakamber kuhu pidi tulema 7 kella. Suurim kell lisati 1655. Pisa torn kalle aga on ajas jätkanud suurenemist. 1817 aastast on pärit esimene märge kalde kohta ja see on 4,9 kraadi. Samuti on kulutatud hulka aega ja raha, et uurida ning proovida peatada torni vajumist. Kuid tulutult. 1990 Pisa torn suleti avalikkusele ning kalde nurk oli u 5,5 kraadi. Viimasek tõukeks oli Pavia katedraali torni kokkukukkumine eelneval aastal. 1993 esialgse ajutise plaanina lisati kõrgemale ehk põhja küljele 600 tonni plii valuplokke. See andis ka kiire tulemuse. Sellest tiivustatult prooviti torni ankurdada maakülge, kuid see projekt ebaõnnestus ning plii valuplokke lisati nüüd juba 900 tonni jagu. Tohutult palju erinevaid uurimustöid on tehtud, et leida meetodit torni säilitamiseks ja vajumise peatamiseks. Tulemuseni viis kompleks erinevaid meetodeid: põhjavee madalamale viimine liiva kihis, vee vähendamine erinevatest kihitidest, aeglaselt ja pikkamööda kaevati torni vundamendi alt välja savikihti, 15 meetri pikkused betoonsambad sisestati maapinda ja veel palju muid töid võeti ette. Alles 2001 aastal taasavati Pisa torn, mille uus kaldenurk on u 3,99 kraadi ehk umbes 50cm suudeti seda kallet sirgendada. Vajumine on suudetud peatada. Torni ja selle ümbrusesse on paigaldatud ka hulgaliselt eri tehnoloogiat torni olukorda jälgima.

Aga nüüd numbrite maailmast tagasi reisimise juurde.

Tänasesse päeva oli meil planeeritud ka Lucca külastus, see oleks olnud ka minu esimene külastus sinna ja ootasin seda väga aga vihmaga otsustasime oma plaane korralikult muuta. Meie uueks sihtkohaks sai Firenze lähedal asuv Barberino Disainer Outlett. See osutus kahjuks tõeliseks pettumuseks. Isegi süüa oli seal keeruline saada. Ainus kauplus kust me midagi ka ostsime oli Bottega Verde aga seda oleks ka mujalt saanud. See tõeline Waste of Time. Aga tagantjärgi oskame me kõik targad olla...nii ka meie. Järgmine kord läheks hoopis kuhugi ägedasse SPAsse. Termaalveed ju siin väga popid. 

Õhtuhämaruses jõudsime aga meie Firenze majutusse ning ka siin veedame me 2 ööd. Aga sellest kõigest juba järgmises kirjatükis.

Pisa
Pisa


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar